zonnepanelen_boer2

Dubbel voordeel dankzij zonnepanelen

, , ,  

De land- en tuinbouworganisatie helpt de boerensector in Nederland om op meerdere manieren te profiteren van de voordelen die zonnepanelen opleveren. Door een vraagbundelingsactie kan zo voor aanschaf duidelijk in kaart worden gebracht wat het rendement is dat het plaatsen van zonnepanelen op kan leveren. Daarnaast is er ook nog eens subsidie beschikbaar, die de aanschaf nog aantrekkelijker maakt. Het opwekken van energie via zonnepanelen betekent een extra inkomstenbron voor de boeren, maar er zijn meer voordelen die dit project aantrekkelijk maken.

Perfecte vervanging voor asbestdaken

Veel boerenschuren zijn nu nog voorzien van asbestdaken, wat natuurlijk lang niet altijd een prettig idee is. De subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop‘ richt zich dan ook duidelijk op boeren die het liefst hun oude asbestdaken zien verdwijnen. De nieuwe regeling biedt boeren tot maar liefst € 7.500,- subsidie om het asbest te laten verwijderen en hier zonnepanelen voor in de plaats te bevestigen. De overheid heeft het streven om er met initiatieven als deze voor te zorgen dat de agrarische sector in 2024 compleet vrij is van asbesthoudende daken.

Overigens zorgen veel gemeenten er ook voor dat de boeren een realistische inschatting krijgen van het financiële voordeel dat de zonnepanelen zullen brengen. Er wordt samengewerkt met specialisten die per bedrijf kijken wat het rendement is dat behaald kan worden met plaatsen van zonnepanelen. Door slim gebruik te maken van leaseconstructies hoeft er nauwelijks aanspraak gedaan te worden op het werkkapitaal van de boerenbedrijven.

Ook de natuur profiteert

Hoewel hiervoor vooral de financiële voordelen werden benoemd, weegt natuurlijk ook het milieuaspect mee. Natuurvriendelijke manieren om energie op te wekken worden steeds belangrijker en het is goed voor de agrarische sector dat zij hierin steeds meer een actieve rol speelt. Enerzijds omdat de sector zelf nou eenmaal gebaat is bij een gezonde natuur, maar daarnaast ook omdat het geen kwaad kan voor het imago van het boerenbedrijf. Het sluit bijvoorbeeld goed aan op het biologische boeren, wat onder consumenten ook steeds populairder wordt. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten en profiteren zowel boer, consument als milieu.

dakwaarde-eu-investeringen-duurzame-energie-gaan-dakwaarde-stimuleren2