roundup

Schone groenten

, , ,  

Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe naar de resten van bestrijdingsmiddelen in de menselijke urine, blijkt dat bij vijf op de acht proefpersonen sporen van het giftige Glyfosaat in de urine zichtbaar waren. Er zijn in totaal 182 urinestalen onderzocht uit 118 landen. Nederland zit met 63 procent boven het Europese gemiddelde van 44 procent. Het veel gebruikte bestrijdingsmiddel Roundup heeft Glyfosaat als hoofdbestanddeel en wordt ingezet tegen onkruid.

Sinds 2002 is het gebruik van Glyfosaat toegestaan omdat er geen bewijzen zijn dat het schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dieren. Tegenstanders melden dat het onderzoek waaruit dit blijkt, gericht was op de korte termijn en tevens gefinancierd door de chemische industrie. Het gebruik van het middel nam tussen 2000 en 2008 explosief toe naar bijna 214 duizend kilo. Volgens Milieudefensie wordt er op dit moment niet op gif in groente en fruit getest door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is dus niet bekend hoeveel van de onkruidverdelgers in ons eten zit.

Wil je voorkomen dat je giftige stoffen eet, dan kun je kiezen voor biologische groente en fruit. Chemische bestrijdingsmiddelen mogen in de biologische landbouw namelijk niet gebruikt worden.