biologisch_eten

Waarom stoppen bij biologisch eten?

, ,  

Wanneer je iets wilt doen om het milieu wat minder te belasten, zijn je eetgewoontes een goed beginpunt. Het maakt immers nogal wat verschil of je plofkip eet of kiest voor een stukje vlees van een dier dat in alle vrijheid heeft kunnen bewegen. Niet alleen wat betreft het dierenwelzijn en de smaak, maar ook zeker wat betreft de impact op het milieu.

Op deze website kun je volop informatie vinden over een biologisch eetpatroon, maar natuurlijk kun je nog veel meer doen om een groener steentje bij te dragen aan een betere wereld. Steeds meer mensen worden zich hier van bewust en kiezen dan ook voor een levensstijl waarin duurzaamheid centraal staat. Zou jij dat ook wel willen maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan onderstaande trends op het gebied van duurzaamheid en doe er inspiratie mee op!

1. Groener rijden

Op het gebied van vervoer was de trein meestal voor veel groendenkers het enige alternatief, maar dat is de jaren sterk veranderd. Auto’s die op benzine of diesel rijden hebben de mogelijkheid om te kiezen voor brandstoffen die minder belasten voor het milieu zijn en ook alternatieve brandstoffen op basis van bijvoorbeeld lijnzaadolie bieden steeds meer mogelijkheden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de (plug-in) en hybride auto’s die steeds beter worden maar een groeiende keuze qua modellen bieden.

2. Eerlijk alles delen

De consument van vandaag de dag wordt zich steeds bewuster van zijn uitgaven en dat heeft ook positieve gevolgen voor het milieu. Want hoewel de zogenaamde peer-to-peer economie voor veel mensen vooral aantrekkelijk is vanwege de financiële voordelen, zorgt het er ook voor dat er minder verspild wordt en er dus op minder grote schaal geproduceerd wordt. Zo kun je via de website Peerby bijvoorbeeld zoeken of je misschien van iemand in de buurt een boormachine kunt lenen in plaats van er zelf een te kopen.

 

3. Milieubewust begraven

Je staat er wellicht niet zo snel bij stil, maar ook het begraven van mensen heeft nogal een impact op het milieu. Door het materiaal van doodskisten zoals handvatten en dergelijke verdwijnt er jaarlijks maar liefst 60.000 ton staal in de bodem. Ook de 18,2 miljoen chemische stoffen die bij het balsemen gebruikt worden zijn niet echt ideaal, dus misschien is het tijd om eens na te denken over alternatieven. Je kunt in zo’n geval bijvoorbeeld ook kiezen voor een lijkwade of een kist van biologisch afbreekbare materialen zoals riet of karton. Ook zijn hiervoor speciale natuurbegraafplaatsen, waar je laatste rustplaatsen prachtig tussen de bomen ligt. Veel uitvaartverzekeraars spelen hier ook al op in door natuurbegraafplaatsen op te nemen in hun aanbod. DELA, met 3 miljoen leden de grootste uitvaartcoöperatie van Nederland, ziet dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het kiezen van een plek in de natuur die bij hen past.

4. Groener wonen

De meeste mensen maken hun woonomgeving al wat milieuvriendelijker door bijvoorbeeld groene stroom af te nemen. Een kleine moeite die wel degelijk effect heeft, maar er is nog veel meer mogelijk in en om het huis. Zo bespaar je door vloerisolatie aan te brengen niet alleen op je energierekening, maar is de aanslag op het milieu ook veel minder groot. Wil je je energieverbruik nog verder inperken dan kun je de nodige bespaartips opvolgen, maar bijvoorbeeld met zonnepanelen ook weer energie terugleveren. Soms is hier ook subsidie voor beschikbaar dus is het ook financieel gezien nog eens een aantrekkelijk alternatief.

 

5. Apps met oog voor het milieu

Tegenwoordig is er voor ongeveer alles in ons dagelijks leven wel een app dus ook voor wanneer je wat bewuster met het milieu bezig wilt zijn. Zo laat de Groente- en Fruitkalender app je bijvoorbeeld zien welke soorten en groenten en fruit op dit moment het minst belastend zijn voor het milieu. Denk aan groenten die tijdens bepaalde momenten in het jaar makkelijker te telen en dus verkrijgbaar zijn en zo minder impact hebben op het milieu. Wil je je eigen ecologische voetafdruk bijhouden, dan zijn er ook verschillende apps te downloaden om je daar bij te helpen.