Je gaat weer op reis, misschien wel voor het eerst sinds jaren. Alles is ingepakt, iedereen is ingelicht en alle vluchten en/of autoreizen zijn geboekt en/of gebudgetteerd. Én je bent uiteraard gevaccineerd. Toch? Mocht je nu een wenkbrauw optrekken bij die opmerking, dan is het wellicht slim om te blijven lezen. We willen tenslotte niet dat jij aan je verre reis begint zonder je vaccinatie Hepatitis A of vaccinatie BMR. Dus, lees gauw verder.  

Reisvaccins: Waarom? 

Allereerst even een opfrisser die misschien nodig is; waarom zijn reisvaccins belangrijk? Ten eerste zijn, zeker als je naar verdere gebieden reist (waaronder Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en delen van Azië) zijn sommige vaccins laten zetten simpelweg verplicht, anders kom je überhaupt het land niet in. Dat is de eerste reden. Maar de uitleg achter die reden—en alle anderen—is dat vaccins alle mensen beschermen, zowel van het land waar je naartoe reist als je land van herkomst. In de subtropische landen waar jij wellicht op safari of rondreis wilt, heersen namelijk heel andere ziektes dan we in het Westen gewend zijn. Ziektes waar onze immuunsystemen niet of anders tegen bestand zijn; ziektes waar de moderne geneeskunde in die landen nog niet bij kan. Ziektes die jij daar kan oplopen, kan verspreiden én dus ook weer mee naar huis kan nemen. Dat is de grootste ethische reden om jezelf gewoon te laten vaccineren voor een reis. 

Vaccinaties 101 

Reisvaccins werken niet anders dan reguliere vaccins. Bij een vaccinatie Hepatitis A, bijvoorbeeld, worden er kleine deeltjes van de leverziekte in je bloedstroom geïnjecteerd. Dit is niet gevaarlijk; hier kan je de ziekte niet van krijgen. Wat dit wél doet is je immuunsysteem de kans geven om antistoffen tegen deze ziektedeeltjes te ontwikkelen, zodat het de echte ziekte ook kan bevechten. Bij de vaccinatie BMR (bof, mazelen en rodehond) die je in sommige landen moet laten zetten, werkt dit hetzelfde. Je lichaam leert dus de ziekte te bevechten zonder risico op de ziekte zelf. De meeste vaccins zijn een paar jaar geldig, maar sommige volledige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken; dan heeft het vaccin tijd nodig om volledig in te werken. 

 

Kijk voordat je op reis gaat dus goed na welke vaccins je verplicht moet laten zetten en welke er aangeraden worden. Het is een nachtmerriescenario om aan een grens te staan en niet naar binnen te mogen vanwege een nalatig vaccinatiepaspoort, maar het is nog veel erger om ziek te worden óf iemand anders ziek te maken. Mijn advies? Wees veilig; zet ze allemaal. Fijne reis!