Wil je je tuin een upgrade geven, maar heb je geen idee waar te beginnen? Er is altijd wat te doen, en het is vaker binnen handbereik dan je misschien denkt. Een tuinverbouwing, hoe groot of klein ook, begint bij weten wat je mooi vindt, van een open haard (dan wordt het dus openhaardhout kopen) tot magische garden lights. Het ligt helemaal bij jou. Maar hoe kom je er nu achter wat jouw tuin moet zijn, én hoe realiseer je die droom vervolgens? Lees gauw verder. 

Designgedoe

Er zijn honderden soorten tuinen. Je hebt daadwerkelijke tuinstijlen, wist je dat? Neem bijvoorbeeld een Britse tuin; dat is een tuin vol met wilde struiken en bloemen, grint en misschien een prieeltje als de ruimte daar groot genoeg voor is—een tuin die de illusie van chaos moet wekken, maar waar eigenlijk heel goed over nagedacht is. Of een Mediterrane tuin; een tuin waar veel met tegels en warme kleuren gewerkt wordt, maar ook met exotische planten—een tuin bedoeld om mensen te ontvangen en naar de zin te maken, meer gefocust op gezelligheid dan natuur. Zo zijn er nog heel veel andere soorten designstijlen als het gaat om tuinen. Neem je tijd en zoek rustig online rond naar wat jij mooi vindt; uiteindelijk vind je precies wat je zoekt. Elke tuin is goed!

Functie en detail

Het is vooral ook belangrijk om te bedenken wat voor functie of functies je van je tuin zou willen. Wil je een tuin waar je ruim mensen in kan ontvangen voor je beroemde dinerfeestjes op zomeravonden? Of wil je juist zorgeloos kunnen lezen, of juist tuinieren? Daar moet je tuin ook vooral op ingericht worden; op wat jij wil. Verder hoef je om de sfeer van een tuin te veranderen niet eens per se alles eruit te slopen en opnieuw te beginnen, maak je maar geen zorgen. Begin met een paar details, of met iets als een open haard buiten (en vergeet geen openhaardhout kopen!), of garden lights bij het pad. Een kleine touch kan al heel veel doen, en zodra je tuin de functie(s) die je ervan wil kan vervullen, word je al automatisch een stuk gelukkiger. 

Een tuin is een plek om te relaxen, om mensen te ontvangen en/of om heerlijk met je handen bezig te zijn en te zien hoe dingen groeien die jij hebt geplant, zeker nu de lente er weer aan komt. Ga jij ook van je tuin genieten?