EPDM stroken en pakketten zijn tegenwoordig erg populair, en terecht! Deze veelzijdige en duurzame materialen worden steeds vaker gebruikt voor tal van toepassingen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over EPDM stroken en pakketten, de voordelen ervan, en geven we je handige tips en trucs om ermee aan de slag te gaan.

Wat zijn EPDM stroken en pakketten?

EPDM staat voor ethyleen-propyleen-dieen-monomer, een synthetisch rubbermateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende weer- en uv-bestendigheid. EPDM stroken zijn lange, smalle stukken van dit materiaal, terwijl een epdm pakket bestaat uit meerdere stroken die samen een complete set vormen voor een bepaalde toepassing.

EPDM wordt vaak gebruikt als dakbedekking, afdichtingsstrips of waterkeringen, maar ook voor tal van andere toepassingen in de bouw, automotive en industrie. Het is een zeer veelzijdig materiaal dat gemakkelijk op maat te snijden en te verwerken is.

De voordelen van EPDM materiaal

Een van de grootste voordelen van EPDM is de duurzaamheid. Het materiaal gaat gemakkelijk 30 tot 50 jaar mee zonder aan kwaliteit in te boeten. Daarnaast is EPDM bestand tegen uv-straling, ozon, zure regen en andere weersinvloeden. Hierdoor blijft het materiaal flexibel en behoudt het zijn vorm, zelfs bij extreme temperatuurschommelingen.

Verder is EPDM milieuvriendelijk: het materiaal is volledig recyclebaar en heeft een lage CO2-uitstoot tijdens de productie. Tot slot is EPDM relatief eenvoudig te installeren, waardoor het een ideale keuze is voor zowel professionals als doe-het-zelvers.

Tips voor het werken met EPDM stroken en pakketten

Werken met EPDM stroken en pakketten kan in het begin wat intimiderend zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt, zoals een scherp mes, een roller en een waterpas.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om het oppervlak waarop je de EPDM gaat aanbrengen grondig te reinigen. Verwijder stof, vuil en losse deeltjes om ervoor te zorgen dat de stroken goed hechten. Zorg er ook voor dat het oppervlak droog is voordat je begint met de installatie van de epdm stroken , epdm pakket.

Hoe je de juiste maat kiest

Bij het kiezen van de juiste maat EPDM stroken en pakketten is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van het te bedekken oppervlak en de gewenste overlap. Meet nauwkeurig de lengte en breedte van het oppervlak en tel daar de overlap bij op. Zo weet je zeker dat je genoeg materiaal hebt om de klus te klaren.

Daarnaast is het raadzaam om altijd wat extra materiaal aan te schaffen, zodat je eventuele fouten tijdens het snijden of aanbrengen kunt corrigeren.

Trucs voor het aanbrengen van EPDM op verschillende oppervlakken

EPDM kan op vrijwel elk type ondergrond worden aangebracht, zolang deze maar schoon, droog en vrij van scherpe uitsteeksels is. Gebruik een geschikte lijm of kit om de stroken op hun plaats te houden. Voor sommige toepassingen, zoals dakbedekking, kan het nodig zijn om een speciale primer aan te brengen om een optimale hechting te garanderen.

Om luchtbellen en vouwen te voorkomen, is het belangrijk om de EPDM stroken geleidelijk en voorzichtig aan te brengen. Gebruik een roller of een vlakke hand om het materiaal goed op het oppervlak te drukken. Werk vanuit het midden naar de randen toe om overtollige lucht te verwijderen.