Heb je een vrijstaande woning en wil je deze gaan verhuren of verkopen? Dan moet je een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen. Een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen is verplicht sinds 1 januari 2021. Niet alleen een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen is verplicht, ook voor een appartement, een rijtjeshuis en welk woonhuis dan ook moet je een energielabel aanvragen. Je kunt een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen gewoon online regelen. De aanvraag regel je dus online. Heb je een energielabel aangevraagd? Dan kun je een afspraak maken met een adviseur. Deze komt dan bij je thuis en zal het pand voor je beoordelen.

Een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen is niet gratis

Een energielabel voor vrijstaande woning aanvragen is verplicht, maar niet gratis. Je moet rekening houden met een prijskaartje vanaf € 295,00. De prijs is afhankelijk van het woonoppervlak. Gaat het om een groot huis, dan zullen de kosten hoger uitvallen dan wanneer het gaat om een wat kleiner huis. Een energielabel aanvragen woonhuis is niet voor niets in het leven geroepen. We moeten er allemaal aan werken om de wereld te verbeteren. Dit gebeurt al op grote schaal, maar ook in de privésituatie zal daaraan gewerkt moeten worden. Door het energielabel wordt de aandacht gevestigd op duurzaamheid en energiezuinige maatregelen die je zelf kunt nemen. Een beter energielabel zorgt daardoor voor een gemakkelijkere verkoop of verhuur van je pand.

Wil je zeker zijn van een goed energielabel?

Dan zul je voor je de aanvraag doet maatregelen moeten nemen. Je kunt zelf aan de gang om je huis duurzamer te maken. Denk dan, bijvoorbeeld, aan het isoleren van je dak. Dat is altijd weer een verstandige eerste stap. Je kunt je voorstellen dat de warme lucht, die stijgt, zo via het dak verdwijnt als dat nog niet goed geïsoleerd is. Gaat het om een vrijstaand huis of een hoekhuis? Dan vangt je huis altijd meer wind en kan isolatie van de muren een heel groot verschil maken.

Verkoop en verhuur gemakkelijker met een energielabel

Wanneer mensen op zoek zijn naar een huis, dan telt, zeker tegenwoordig, het energielabel mee in de besluitvoering. Is een huis al helemaal verduurzaamd? Dan heeft de nieuwe bewoner er veel minder werk aan. Dit kan een doorslaggevende factor zijn. Moet er nog veel gebeuren om het huis energiezuiniger te maken? Dan zal de verkoopprijs daar ook naar zijn. Net als de huurprijs. Duurzaamheid is telkens weer een onderwerp dat je niet kunt negeren. Hou daar rekening mee!