Een audicien is een professioneel die is gespecialiseerd in het beoordelen van het gehoor van mensen en het helpen van mensen met gehoorproblemen. Audiciens werken vaak in audiologiepraktijken of in ziekenhuizen, en ze kunnen ook werken in andere instellingen die zich bezighouden met gehoorproblemen, zoals gehoorcentra of gehoorwinkels. Audiciens zorgen er ook voor dat jij het beste geluid krijgt door middel van een hoortoestel. Welke heeft jouw voorkeur?

Een hoortoestel versterkt het geluid

Een hoortoestel is een apparaat dat wordt gebruikt om te helpen bij het horen van geluid. Het is bedoeld voor mensen die last hebben van gehoorverlies, wat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals ouderdom, blootstelling aan lawaai of aangeboren aandoeningen. Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en vormen, waaronder achter-het-oor (BTE), in-het-oor (ITE) en volledig-in-het-oor (CIC) modellen. Ze werken door het versterken van geluid en het verzenden van het versterkte geluid naar het oor van de gebruiker. Sommige hoortoestellen hebben ook functies zoals ruisonderdrukking en de mogelijkheid om te verbinden met andere apparaten, zoals telefoons of televisies. Een hoortoestel kopen kan gemakkelijk online. Je maakt allereerst een online afspraak met de audicien zodat hij de beste apparaten voor jou kan aanbevelen. Hij meet je oor op en vervolgens krijg je de keuze om het aanbevolen hoortoestel 60 dagen uit te proberen.

Keuze uit vele toestellen

In het assortiment zitten vele soorten hoortoestellen, zo ook het bluetooth hoortoestel. Een Bluetooth hoortoestel is een hoortoestel dat is uitgerust met Bluetooth-technologie, wat betekent dat het kan communiceren met andere Bluetooth-apparaten, zoals telefoons, tablets en computers. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met het horen van gesprekken of het volgen van televisieprogramma's of films, omdat ze het geluid van deze apparaten direct naar het hoortoestel kunnen streamen. Ook zijn er hoortoestellen met valdetectie. Dit zit aan een app verbonden waar je makkelijk een val mee detecteert en er binnen 60-90 seconde een voorkeur verschijnt waardoor je om hulp kan vragen.

De beste hulp voor gehoorproblemen

Audiciens doen gehooronderzoeken om te bepalen hoe goed iemand hoort en welke behandelingen of hulpmiddelen het beste kunnen worden gebruikt om gehoorproblemen aan te pakken. Ze helpen ook bij het aanpassen en instellen van hoortoestellen en andere hulpmiddelen voor het horen, en ze geven advies over hoe deze hulpmiddelen het beste kunnen worden gebruikt.

Audiciens kunnen ook werken met mensen die het spraak verstaan moeilijk vinden, bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van spraaktherapie of het aanbevelen van spraakhulpmiddelen. Ze kunnen ook werken met mensen die lijden aan tinnitus, een aandoening waarbij mensen horen wat er niet is, zoals een constante zingende of suizende toon.