Verbouwen kost geld, soms zelfs veel geld. Een kleine verbouwing is nog te betalen door wat van je spaargeld op te nemen, maar wanneer de klus groter is moet ook de financiering anders aangepakt worden. Eén van de mogelijkheden is het verhogen van je hypotheekbedrag of het afsluiten van een tweede hypotheek. Dat laatste is vooral voordelig wanneer de rente lager is dan je bestaande hypotheek.

Hoe financier je je verbouwing met een hypotheek?

Wanneer je huis overwaarde heeft, wat betekent dat het meer waard is dan het bedrag waarvoor je nu een hypotheek betaalt, dan is het gemakkelijk je hypotheek in te zetten als financiering van je verbouwing. Je onderpand, het huis, is de waarborg voor de financier dat hij geen risico loopt. Het huis wordt door een verbouwing meestal ook nog eens meer waard, zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Wanneer je al een hypotheek hebt, is verhogen van de bestaande hypotheek het meest eenvoudig. In veel gevallen kan en mag dat ook. Een andere optie is een tweede hypotheek, dat is vooral gunstig wanneer de rentetarieven laag zijn. Beide opties hebben ook verschillende consequenties voor je belastingaangifte. Vraag dus altijd een deskundige om een advies voor je een definitieve keuze maakt. Door het verhogen van je hypotheek gaan je woonlasten omhoog. Het lijkt daardoor aantrekkelijk om je spaargeld in te zetten voor een verbouwing, maar dat kan betekenen dat je geen buffer meer hebt bij onverwachte tegenslagen. Een verbouwing kan ook betekenen dat je verzekeringen moeten worden aangepast. Laat ook dat beoordelen door een deskundige, zodat je niet onderverzekerd bent, maar ook niet teveel betaalt.

Je maximale hypotheek berekenen

Online kun je gemakkelijk een tool vinden waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen. Wel heb je wat gegevens nodig over je inkomen, je bestaande hypotheek en de waarde van je huis. Andere zaken die een rol kunnen spelen zijn leeftijd (zit je vlak voor je pensioen?), of er een tweede inkomen beschikbaar is dat bij de berekening betrokken kan worden en of je schulden hebt. Dat laatste heeft natuurlijk een negatieve invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. Met het resultaat van de online berekening kun je bekijken of het zin heeft om je hypotheek met verbouwing te verhogen. Laat voor je een beslissing neemt een berekening maximale hypotheek door Univé doen. Beoordeling door een deskundige en onafhankelijke hypotheekadviseur levert meestal een betere inschatting op dan een online tool. De rente die gehanteerd wordt in zo’n online tool is een gemiddelde, jouw eigen hypotheekverstrekker hanteert misschien wel een gunstiger tarief.