Mei is voor veel scholieren een belangrijk moment. In mei worden namelijk de schoolexamens gehouden voor het VMBO tl, de HAVO en het VWO. Voor veel leerlingen is dit een spannend moment. Na het maken van de laatste examens zijn ze namelijk klaar met de middelbare school. Misschien zit jij ook wel in deze fase van je leven. Of misschien heb je al wat langer geleden eindexamen gedaan, maar ben je nu op zoek naar een leuke studie. 

Er zijn natuurlijk erg veel verschillende soorten studies. Gelukkig kun je studies opdelen in verschillende categorieën, waardoor het wat overzichtelijker wordt. Zo heb je op de universiteit faculteiten voor rechten, sociale studies en economische studies. In dit artikel worden een paar studies uit deze faculteiten beschreven, zodat je wat inspiratie op kunt doen.

Rechten studies

Op een aantal universiteiten in Nederland kun je rechtsgeleerdheid studeren. Tijdens deze studie leer je over het Nederlandse recht aan de hand van wetenschappelijke literatuur. Daarnaast oefen je ook met casuïstiek en leer je werken met verschillende soorten wettenbundels en jurisprudentie. 

Naast Nederlands recht kun je er ook voor kiezen om je te focussen op Europees of internationaal recht. Deze studie zal hoogstwaarschijnlijk in het Engels worden onderwezen. Daarnaast kun je bij sommige universiteiten fiscaal recht studeren. Tijdens deze studie ligt je focus voornamelijk op de belastingwetgeving en andere fiscale elementen binnen het Nederlandse recht.

Sociale studies

Naast de rechtenfaculteit kun je bij veel universiteiten ook terecht voor een studie aan de sociale faculteit. Je moet dan denken aan studies als psychologie, sociologie en criminologie. Maar ook studies als pedagogiek en gezondheidswetenschappen kunnen in deze faculteit vallen. 

Op de universiteit zullen de sociale studies zich richten op het doen van onderzoek naar het gedrag van (groepen) mensen. Je zult dus naast de theorielessen krijgen in statistiek en waarschijnlijk ga je ook werken aan je kwalitatieve onderzoeksvaardigheden.

Economische en management studies

Tot slot bestaat er ook de mogelijkheid te kiezen voor een economische richting. Er zijn veel verschillende studies die bij de economie en management faculteit worden ondergebracht. Per universiteit is het verschillend welke studies onder deze faculteit vallen. Zo kun je bij de Erasmus Universiteit Rotterdam kiezen uit verschillende economische opleidingen, zoals bedrijfseconomie. 

Wil je liever de schakel zijn tussen het personeel en management van het bedrijf? Neem dan eens een kijkje bij de hr opleidingen van ISBW. De hr-opleidingen zijn volledig in deeltijd te volgen, waardoor je naast je dagelijkse baan kunt blijven leren. Ditzelfde geldt voor managementopleidingen van deze aanbieder. 

De opleidingen van een universiteit of hogeschool zullen wat theoretischer zijn dan de vakgerichte opleidingen en trainingen.